5. Državni stručni skup prometne preventive u  predškolskim ustanovama

„ODGOJITELOJI I RODITELJI ZNALCI, U PROMETU SIGURNI MALCI“

 

Na 5. Državnom stručnom skupu prometne preventive u predškolskim ustanovama, koji su organizirali udruga Sigurna cesta – prometna preventiva mladih i Agencije za odgoj i obrazovanje, održanom u Donjoj Stubici hotel Terme Jezerčica, 27. i 28. svibnja 2019. godine, vrtić Maslačak predstavile su odgojiteljice Suzana Košutić, Jelena Kosanović Hatvalić i Martina Frkanec. Predstavile su projekt  „Odgojitelji i roditelji znalci, u prometu sigurni malci“.

 

 

Više u PDF prilogu:

 

Vatrogasna vježba u vrtiću Maslačak na Januševcu

Sastavni dio odgojno-obrazovnog rada u vrtiću, osobito s djecom od 5 do 7 godina je rad na prevenciji katastrofalnih posljedica izvanrednih situacija. Djecu se podučava o potencijalnim opasnostima i ponašanjima kojima se mogu zaštititi, ali i ponašanjima u izvanrednim situacijama, osobito načinu na koji će zatražiti pomoć. Sastavni dio odgojno-obrazovnog rada je i upoznavanje službi koje pomažu u izvanrednim situacijama.

Više u PDF prilogu:

 

 

„Gledam didu čez oblok“ – smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade RH

 

Na Državnoj  smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske, održanoj u Zadru od 15. do 17. svibnja 2019. godine, vrtić Maslačak predstavile su odgojiteljice Maja Domazet i Gordana Maleković  s projektom „Gledam didu čez oblok“.

Više u PDF prilogu:

 

 

 

Stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike pedagoge u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje na temu „Okruženje za učenje“-  Sv. Nedjelja 8. svibanj 2019.

U prostoru Turističkog informativnog centra  TZ Grada Svete Nedelje,  pod vodstvom više savjetnice za predškolski odgoj Sanje Jelovčić, prof., održan je stručni skup na kojem su vrtić Maslačak predstavile odgojiteljice Ankica Huf  i Ljubica Školnik. Prikazale su projekt „Dijete tjedna“  koji su provodile s djecom i roditeljima odgojne skupine Minonsi (djeca u 5. i 6. godini života), a koji je primjer kreiranje poticajnog okruženja za učenje u partnerstvu s roditeljima. Tako su ujedno naslovile svoje izlaganje.

Sažetak izlaganja:

 

 

 

15. Dječji karneval na korzu u Opatiji.

U subotu, 16. veljače 2019. odgojna grupa The Minnions predstavila se na Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji.  U pratnji odgojiteljica i svojih roditelja prošetali su Opatijom maskirani u maslačke. Veselo su pozdravljali publiku zastavicama, plesali i uživali u pažnji i podršci publike.

 

 

15. sportski susreti djece polaznika dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak

U srijedu, 14. studenog održani su  15. sportski susreti djece polaznika dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak. Susreti su se održali u dvorani ŠRC Zaprešić, a u organizaciji Školskog športskog saveza Zaprešićki kraj te dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak.  Male sportaše su njihove odgojiteljice dobro uvježbale za sportske susrete. Natjecali su se u nekoliko disciplina (mali nogomet, trčanje štafete, poligon i potezanje konopca). Svaka disciplina zahtijevala je timski rad. Tijekom susreta naglasak je stavljan na prijateljsko ophođenje i poštivanje pravila.  Na tribinama su djecu podržali prijatelji, navijači koji su za tu priliku uvježbali plesnu točku. Uz prijatelje na tribinama su podršku pružali i roditelji, djedovi, bake, prijatelji i dr..  Njihovo navijanje također je bilo u duhu fair playa.


IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA

„KAŽI TO CVIJEĆEM GRADU ZA ROĐENDAN“

Već tradicionalno Turistička zajednica grada Zaprešića u sklopu obilježavanja Dana grada Zaprešića u suradnji s dječjim vrtićima postavlja izložbu dječjih likovnih radova. Kroz likovne radove djeca pokazuju kako doživljavaju svoj grad. Dječji vrtić Maslačak odazvao se pozivu i izložio radove 32 djece polaznika vrtića i maketu Vršilnice koju su izradili bivši polaznici vrtića uz pomoć gosp. Petrica (roditelja) i svojih odgojitelja. Izložba je svečano otvorena 4. listopada 2018.Djeca vrtića Maslačak dala su doprinos svečanom otvaranju izložbe recitiranjem stihova „Moj Zaprešić“ čija je autorica odgojiteljica M. Kuharić.


Rad, igra i veselje na dvorištu u Brdovcu (19.04.2018.)

U sklopu projekta “Naše igralište” roditelje i djeca odgojnih grupa Žabice i Medvjedići okupili su se na dvorištu vrtića Maslačak u Brdovcu kako bi zajedničkim radom uredili vrtićko igrališe.

Obnovljene su visoke gredice, kućica od loze, uređen pješčanik, zasađeno je drveće, iscrtani  poligoni za igre na betonskim pločama, a od paleta izrađena je i vrtna kuhinja.  Radne akcije nastavljene su zajedničkom igrom djece i roditelja, zakuskom i lijepim druženjem uz veselje i smijeh.

Hvala svim roditeljima i djeci koji su se odazvali pozivu.

 

Ruksak (pun) kulture


U vrtiću Maslačak, područno odjeljenje Brdovec

 

Vrtić Maslačak u Brdovcu prijavio se za sudjelovanje u projektu Ruksak (pun) kulture koji provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Cilj programa je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima RH. Program sadržava pripremu i provedbu različitih kulturnih i umjetničkih programa prilagođenih djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Prijava vrtića je prihvaćena. U utorak, 17.04.2018. u vrtiću je gostovalo kazalište Mala scena i teatar Puna kuća s predstavom i radionicom „Priča o velikom i malom“. U program su uključene grupe Pužići, Žabice, The Dogs i predškola. Predstava i radionica oduševile su djecu i odgojitelje. Na zabavan način djeca su učila matematičke pojmove veliko i malo i tragala za odgovorom na pitanje „Mogu li mali i veliki biti prijatelji?“ i „Što je to najveće blago svakom od nas?“

 

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, kazalištu Mala scena i teatru Puna kuća i nadamo se ponovnom susretu.

 

 

 

SUDJELOVANJE NA REGIONALNOJ SMOTRI PROJEKTA IZ PODRUČJA ODGOJA I OBRAZOVANJA ZA LJUDSKA PRAVA I DEMOKRATSKO GRAĐANSTVO VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

 

Nacionalni program odgoja i obrazovanja za ljudska prava i odgovornosti, te demokratsko građanstvo (1999.) već niz godina integriran  u program vrtića Maslačak. To znači da se u vrtiću kontinuirano preispituje ostvarivanje prava djece i unapređuju uvjeti za njihovo ostvarenje. Nastoji se stvoriti poticajno socijalno okruženje u kojem djeca mogu iznijeti svoja stajališta,  argumentirati  ih i uključiti se u donošenje odluka koje se odnose na njihovo življenje u vrtiću.  Odgojitelji se na tom području kontinuirano stručno usavršavaju. Svoja iskustva u radu dijele sa sustručnjacima i o njima kritički promišljaju kroz stručne skupove. Regionalna i državna smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo prilika je za sustručnjake da razmijene iskustva dobre prakse i čuju mišljenje i sugestije sudionika i prosudbenog vijeća. Vrtić Maslačak godinama na smotrama prezentira projekte razvijane u vrtiću. Projekti i prezentacija dobivaju brojen pohvale od strane prosudbenog vijeća.

Ove godine se  Regionalna smotra projekata iz područja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo održala u Slunju, 14. ožujka 2018.. Ukupno je predstavljeno 14 projekata iz Zagrebačke, Sisačko- moslavačke, Krapinsko-zagorske i Karlovačke  županije.  Naš vrtić predstavio s projektom „Naše dvorište“, a predstavile su ga odgojiteljice Nives Božić, Romana Janković i Snježana Hribar.  Prema izboru stručnog prosudbenog vijeća regiju će na državnoj smotri u ppt perezentaciji predstavljati vrtić Naša Radost iz Pregrade projektom „Mali zadrugari“ i vrtić Maslačak iz Zaprešića s projektom  „Naše dvorište“ ,  u plakat prezentaciji regiju će predstavljati vrtić Gaza iz Karlovca s projektom „Moja zvijezda – grad Karlovac“ i vrtić Sisak Novi iz Siska s projektom „Priča mi pomaže“. Čestitamo Nini, Romani I Snježani!

 

" Radionice za darovitu djecu "

 

Darovito dijete hoće i može više. Svojom vas zahtjevnošću navodi na pitanje „Što ću s njim?”. Odgajateljice ga prepoznaju kada u odnosu prema svojim  vršnjacima mnogo toga čini prije, više, brže, uspješnije, bolje, drukčije, a u tome što čini ima dosljedno bolja i uspješnija postignuća.  Ono čini neuobičajene stvari, čini ih neuobičajeno rano i u nizu područja, pokazuje različite interese, puno zapitkuje, istražuje i eksperimentira. Kad su darovita djeca zainteresirana uče brzo i lako. Visoko su intrinzično motivirana i uče samostalno. Imaju dobre vještine rješavanja problema, traže razloge i zahtijevaju objašnjenja, teže perfekcionizmu, samokritična su, neovisna o tuđem mišljenju. Treba im jako malo sna. Mogu npr. biti vješta i u međuljudskim odnosima, pjevanju, bavljenju sportom, pričanju priča i sl. ali i “nemoguća”, “prezahtjevna”, “dosađuju se”, “agresivna”, ADHD i sl.

DV Maslačak ima dugu tradiciju brige o darovitima. Većina odgajatelja i stručnih suradnika još je 2003. godine prošla edukaciju za rad s ovom vrlo osjetljivom populacijom djece i to pod palicom Jasne Cvetković-Lay, specijalistice za obrazovanje nadarenih, a u sklopu projekta „Prevencija neprihvatljivih ponašanja darovite djece“. Od 2008. godine u vrtiću se provodi program za darovitu djecu pod nazivom „Diferencirani pristup kroz obogaćeni redoviti program za potencijalno darovitu djecu“. Od listopada 2017. godine spomenuti se program nadopunjuje radionicama u koje se uključuju djeca starija od 5 godina koju odgajatelji prepoznaju kao darovitu. Smisao radionice je druženje  djece sličnih sposobnosti i interesa kroz program koji razvija više razine misaonih procesa (promatranje, predviđanje, klasificiranje, analiziranje, sintetiziranje, procjenjivanje), doprinosi divergentnoj produkciji (velikom broju originalnih ideja) i potiče  aktivno učenje (npr. pokusi, edukativne igre na računalu, igre kreativnog rješavanja problema, „mozgalice”, zagonetke, pitalice, razne logičko-kombinatoričke igre i sl.).

Radionice se organiziraju u centralnom objektu u Zaprešiću i u područnom objektu u Brdovcu, uglavnom jednom mjesečno. Vode ih pedagoginja, psihologinje, te odgojiteljice Romana Janković i Kristina Podolšak.

 


 

Prva nagrada na dječjem fašniku - šetnica u Zaprešiću,

grupa " THE DOGS " iz Brdovc

 

 

Fašnik u Maslačku

 

Škola klizanja

 

59 predškolaca iz vrtića Maslačak u Zaprešiću prošla je kroz dvotjednu školu klizanja u organizaciji Sportskog društva Rolica. Program se odvijao na klizalištu u Zaprešiću, u blizini vrtića. Uz stručno vodstvo trenerica sva djeca su vrlo brzo savladala osnovne  elemente.  Na klizanje su odlazili s veseljem.  Početne nespretnosti i strahove zamijenilo je samopouzdanje i ponos na savladanu vještinu.

 


Posjet Javnaoj vatrogasnoj postaji grada  Zaprešića

 

U sklopu učenja o zaštiti i spašavanju djeca  iz područnog odjeljenja Brdovec, grupa The Dogs, posjetila je javnu vatrogasnu postaju grada Zaprešića. Posjet je organiziran u suradnji s roditeljima, vatrogascima, čije dijete je polaznik vrtića.  Cilj posjeta bio je upoznati ljude koji pružaju pomoć u slučaju nesteće i općenito važnost vatrogasne službe za sigurnost stanovništva. Djeca su s divljenjem i znatiželjom razgledala i isprobala vatrogasnu opremu, te proučila unutrašnjost vatrogasnog vozila. Najveće veselje izazvala je vožnja u vatrogasnom vozilu. Na kraju susreta vatrogasci su počastili djecu sa slatkišima, sokovima i ugodnom časkanju u njihovim prostorijama.

Zahvaljujemo na gostoprimstvu i ugodnom druženju.

 

 

 

Advent u Maslačku

 

PO JANUŠEVEC (Šumska 1a, Prigorje Brdovečko)

 


PO BRDOVEC (P.Beluhana 2b, Brdovec)


 

PO PIONIR (Trg mladosti 9, Zaprešić)

 

 

Centralni objekt  ZAŠPREŠIĆ (Hrvatske mladeži 4, Zaprešić)

 

 


Jesen na dvorištu vrtića Maslačak u Brdovcu

Igra na otvorenom ima višestruke koristi po dječje zdravlje i razvoj. Nužno je da djeca, sukladno godišnjem dobu, provedu dio vremena u igri na otvorenom.

Kako bi motivirali roditelje da se s djecom igraju na zraku, druže i uživaju u prekrasnom jesenjem danu odgojitelji su s djecom ukrasili  dvorište „plodovima jeseni“ i organizirali igre kroz koje su se djeca i roditelji družili i zabavili.

Na lijepo uređenim stolovima nudile su se razne delicije: pekarski proizvodi, kokice, kuhani kesteni, voće ... Za delicije se pobrinuo vrtić, vrijedni roditelji i pekara Dubravica.

Hvala svima koji su pomogli da svi zajedno na vrtićkom dvorištu provedemo lijepo jesensko poslijepodne!

Slike u PDF prilogu...

Planinarska staza „Pužek“

Planinarsko društvo Zaprešić je u neposrednoj blizini područnog odjeljenja dječjeg vrtića Maslačak  u Šumskoj ulici 1a u Januševcu uredilo planinarsku stazu „Pužek“.

Djeca iz grupa Suncokreti, Jaglaci i Šafrani su u društvu planinara, odgojitelja i nekoliko roditelja u srijedu 11. listopada prošetala stazom.

Ozarena lica, znatiželjni pogledi i bezbroj pitanja o drveću, biljkama i gljivama govorila su o tome koliko je planinarenje za djecu bilo snažan i vrijedan doživljaj. Dogovoreno je da će ga češće ponavljati.

Hvala planinarima za lijepu stazu, ukusnu okrepu, dobro društvo i lijep doživljaj!

Slike u PDF prilogu...

 

 

Dječji tjedan u Januševcu

Igre na dvorištu.

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna odgojitelji dječjeg vrtića Maslačak, područnog odjeljenja Januševec su, u suradnji s roditeljima, 4. listopada, na vrtićkom dvorištu, organizirali radionice za djecu.

Radionice su vodili roditelji, stručnjaci različitih područja.

Djeca i roditelji mogli su se uključiti u sportske aktivnosti, likovne radionice i radove u vrtu. Mogli su degustirati voće, pekarske proizvoda i zimnicu, ali i  uljepšati  se u „salonu za uljepšavanje“.

Slike u PDF prilogu...

 

 

STRUČNI SKUP ZA ODGOJITELJE I STRUČNE SURADNIKE U ORGANIZACIJI AGENCIJE ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

 

U četvrtak, 29. lipnja 2017., u DV Maslačak, Hrvatske mladeži 4, Zaprešić održan je stručni skup AZOO na temu  „Okruženje za učenje“. Voditeljica skupa bila je viša savjetnica za predškolski odgoj Sanja Jelovčić.  Inicijativa za održavanje stručnog skupa krenula je iz dječjeg vrtića Maslačak. Želja nam je bila okupiti sve vrtiće Zaprešića i okolnih općina u cilju boljeg upoznavanja i stručne razmjene. Skup je okupio pedeset odgojitelja, stručnih suradnika i osnivača vrtića iz Zaprešića i okolnih općina, ali i sustručnjake iz vrtića Zagrebačke županije i grada Zagreba.  Osam vrtića Zaprešića i okolnih općina, od toga tri čiji je osnivač lokalna zajednica  (Vrtuljak, Kapljica i Maslačak) i četiri privatna vrtića predstavili su okruženje za učenje koje kreiraju u svojim vrtićima. Izlaganja su obuhvatila različite dimenzije okruženja, od prostorne, vremenske do socijalne dimenzije.

 

 • Karolina Krajnović, DV „Zvono“  kroz svoje izlaganje „Okruženje za učenje – dimenzije“, ukratko je predstavila sve tri dimenzije okruženja vrtića Zvono
 • Ana Puzjak, DV „Kapljica“, govorila je ooblikovanju prostorno-materijalnog okruženja odgojno-obrazovne skupine prema interesu djece
 • Snježana Filković, DV „Vrtuljak“ predstavila je kreiranje multisenzoričkog okruženje za učenje djece jasličke dobi
 • Ivona Duš i Snježana Matešić, DV „Smokvica“ pokazale su kako okruženje može biti poticaj za kreativno izražavanje djece
 • Zdenka Huško, DV „Vrtuljak“ prikazala je igru djece likovnim materijalima
 • Nikolina Jurković, DV „Kapljica“ govorila je o različitim mogućnostima tjelesnog vježbanje ne samo u sportskoj dvorani već i u vrtićkom dvorištu.
 • Nataša Šantak,  DV „Točkica“, prikazala je projekt „Glazbeni instrumenti“ tj. primjer  integrativnog učenja
 • Renata Brekalo i Nives Smolčić, DV „Bambi“  prikazale su svoje iskustvo rada u Waldorfskom programu
 • Patricija Kezić, DV Bambi predstavila je rad s djecom s posebnim potrebama
 • Domagoj Biškup, osnivač DV „Mali kaj“  govorio je o važnosti kvalitetne komunikacije s roditeljima i nastojanju vrtića u tom smjeru
 • Dina Rendulić, Lidija Skupnjak i Jadranka Lopatić; DV „Maslačak“ predstavili su istraživanje i razvijanje odgojno obrazovnog rada kroz suradnju s akademskom zajednicom i dale kratki prikaz dijela rada u sklopu EU projekta PRECEDE tj. testiranja priručnika „Uvažavanje različitosti i izgradnja mira“

 

Voditeljica skupa, viša  savjetnica za predškolski odgoj Sanja Jelovčić, svako izlaganje popratila je svojim zapažanjem, suvremenim teoretskim postavkama te idejama i smjernicama za daljnji razvoj.

Sudionike skupa pozdravili su i podržali dogradonačelnik grada Zaprešića Alan Labus, pročelnica društvenih djelatnosti Sandra Sabol i načelnik općine Brdovec Alen Prelec.

Skup je medijski popraćen od strane TV Zapad i Zaprešićkog radija.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo svojim sudjelovanjem na skupu i želju za daljnjom suradnjom i stručnom razmjenom.

 

 

Baletna predstava malih balerina iz DV Maslačak

U kino dvorani u Brdovcu se u subotu, 11.02. 2017. održala baletna predstava malih balerina iz DV Maslačak. Predstava je zapravo prikaz rada dodatnog programa rimike s elementima baleta koji se u popodnevnim satima provodi u DV Maslačak. Programa provodi Art Akademija i teta Viktorija.

Foto i autor: TV Zapad

Više u PDF prilogu....

 

MALA HUMANITARNA AKCIJA - VELIKO DOBRO DJELO

Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u maloj humanitarnoj akciji kojom želimo mališanima iz vrtića Maslačak, PO Brdovec opremiti jednu sobu. Riječ je o sobi u kojoj svoje dane provodi odgojna grupa Žabice, pod budnim okom tete Snježane i tete Romane.

 

Više u PDF prilogu ......

 

 

ŠKOLA ROLANJA

"DV Maslačak iz Zaprešića i Brdovca"

 

Djeca predškolskih skupina DV Maslačak iz Zaprešića i Brdovca pohađala su školu rolanja od 21.11. do 25.11. 2016. godine.
Rolanje je sport koji skladno razvija motoričke sposobnosti, s naglaskom na ravnotežu i koordinaciju, i upravo je zbog toga idealan izbor za djecu predškolske dobi. Osim što razvija navedene sposobnosti, rolanje je vrlo zdravo, popularno i jako zabavno.
Posljednji dan škole rolanja, na koji su bili pozvani i roditelji, sva su djeca dobila diplome.
U rolanju su uživala i djece i odgojiteljice.

Video u MP4 prilogu...

Slike u PDF prilogu...

 

PROMOCIJA ZBORNIKA

"TOLERANCIJA SE UČI OD RANOG DJETINJSTVA"

 

06. listopada je Zaprešiću, u Pučkom otvorenom učilištu,  predstavljen Zbornik 'Tolerancija se uči od ranog djetinjstva' PRECEDE projekta u sklopu kojega je objavljeno akcijsko istraživanje DV Maslačak pod nazivom „Kontekstualni činitelji koji mogu doprinjeti razvoju socijalnih vještina djece kroz igre građenja i konstruiranja“..........

Više u Prilogu

 

JESENSKA SVEČANOST DV MASLAČAK

Povodom dana zahvalnosti za plodove zemlje DV Maslačak  organizirao je svečanost  pod nazivom  „ Jesen v starem januševečkom vrteku“ a kao krunu projekta „V starem  vrteku“ kojeg su proveli odgojitelji područnog objekta u Januševcu u suradnji s udrugom Ekoturistiko. Cijela je manifestacija odisala duhom tradicije. U središtu svega bio je tradicionalni vrt kojeg su uredili odgojitelji zajedno s djecom i njihovim roditeljima. Na svečanosti su djeca imala prilike, zajedno sa svojim roditeljima, uključiti se u razne radionice te sudjelovati u tradicionalnim dječjim igrama.

 

Više u Prilogu....

 

 

V STAREM JANUŠEVEČKEM VRTEKU

 

Više u prilogu.......